Séf párbajon jártunk. Ez volt a verseny kiírása, amit az esemény előtt két héttel kaptunk meg.
Soproni Ízutazás és Telebendő napok 2010.03.13.-03.14.
Séfpárbaj 2010.03.13.(szombat)
Helyszín:
Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium
Sopron, Ferenczy J. u. 1-3.
Rákóczi konyha - tanüzem I.emelet
Program:
7.45 Ünnepélyes megnyitó
8.00 - 14.00 Verseny, külön beosztás szerint
16.30 Eredményhirdetés - Liszt F. Kulturális és Konferenciaközpont
A lebonyolítás módja :
► 4 séf versenyez egyidőben
► A versenyzők a párbajuk megkezdése előtt egy órával korábban jelennek meg a helyszínen.
► Itt értesülnek az étel alapnyersanyagáról (hátszín vagy csirke vagy lazac)
► 1 óra áll rendelkezésükre, hogy átgondolják a feladatot és a hozzá szükséges nyersanyagokat összegyűjtsék.
► A párbaj időtartama 60 perc, ebből:
40 perc ételkészítés - tálalás
20 perc értékelés + rendrakás
A versenyt meglátogatja:
Pető István - MNGSZ Tiszteletbeli Elnök, Szövetségi zsűritag
Prohászka Béla - MNGSZ Elnök, Szövetségi zsűritag
A zsűri tagjai:
Major Zsolt
Helmeczi Tibor
Feladat: főétel körettel készítése 2 személyre
Az ételek elkészítéséhez a következő nyersanyagokat biztosítjuk:
Nyersanyagok
Magashátszín
Csirkemell
Lazac
Csirkemáj
Zeller
Burgonya
Póréhagyma
Fokhagyma
Cékla
Kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld )
Cukkíni
Édeskömény
Angol zeller
Juhtúró
Camembert sajt
Tej
Tejszín
Joghurt
Margarin
Tojás
Mogyoró
Rizs
Friss fűszernövények ( tárkony, kapor, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, zöldpetrezselyem )
A nyersanyagok teljes körét nem kötelező felhasználni, a versenyzők rendelkezésére állnak a kézi raktárban lévő anyagok, fűszerek, ízesítők is.
Egy-két észrevétel a versennyel kapcsolatban. A szakácsok nagy része felkészületlen volt, nem gondolták át otthon, hogy mit is főzzenek. Én a kollégámmal (Ő is indult) 2-3 napot azzal töltöttünk, hogy mindegyik fő alapanyagra kidogoztunk egy-egy recepturát, „fejben” lefőztük, majd készítettünk egy forgatókönyvet, amire a főzési idő rövidsége miatt volt szükség! A tányérok aránytalanok voltak. A hús, köret, mártás mennyiségileg nem arányul egymáshoz. Itt én is hibáztam, eggyel kevesebb rizs gombócot kellett volna adnom. Gazdaságtalan ételkészítés, két tányért kellett volna lefőzni, de általában az elkészített étel, legalább három, négy tányérra lett volna elegendő. Általános hiba volt a húsok alul vagy túl sütése. A kreativitás, ötlet hiányzott az ételekből, szinte mindenki olyan tányért készített, ami egy egyszerű éttermi fogásnak felelt meg.
Természetesen ettől függetlenül, jó volt a kollégákkal együtt főzni, beszélgetni és élvezni egymás tányérjainak az ízeit!
A helyezések:
Sárközi József (Széchenyi kastélyszálló/Nagycenk) Arany
Hende Gábor (Vendéglátó iskola Szakoktató/Sopron) Ezüst
Gróf Gábor (Tercia Hubertus/Sopron) Bronz
Dancs Dániel (Széchenyi kastélyszálló/Nagycenk) Bronz
Az étel és a recept amivel megnyertem ezt a versenyt!
Grillezett csirkemell, édeskömény kompóttal, sült rizsgombóccal és mogyorómártással
Csirkemell (2 főre)
Hozzávalók:
300 g. Csirkemell
szója szósz (versenyen ez nem állt rendelkezésünkre, de ezzel készítve finomabb lesz )
só
bors
Édeskömény kompót
Hozzávalók:
1 kisebb vagy fél édeskömény
1 nagyobb narancs
méz
fahéj
szegfűszeg
csillag ánizs
Sült rizsgombóc
Hozzávalók:
200 g. Jázminrizs (a versenyen normál rizs volt)
1 tojás
só
bors
curry
sütőpor
ánizs kapor
póréhagyma
szárzeller
Mogyorómártás
Hozzávalók:
1 kaliforniai paprika
80-100 g. mogyoró
2 dl alaplé
póréhagyma
kakukkfű
szója szósz (versenyen ez nem állt rendelkezésünkre, de ezzel készítve finomabb lesz )
Csirkemell
Elkészítés:
A mellből két vastagabb csíkot vágok, a leeső részeket félre teszem az alapléhez. Sózom, borsozom és hagyom szobahőmérsékletre melegedni. Serpenyőben olívaolajat hevítek, majd a csirkemellet hirtelen átpirítom. Ha kész szója szósszal meglocsolom és 170-180 Celsius fokra előmelegített sütőbe, teszem 6-7 percre.
Édeskömény kompót:
Elkészítés:
Az édesköményt megpucolom, a külső nagyobb héját félre teszem az alapléhez. A kaporrészét félre teszem a rizs gombóchoz. A narancs héját lereszelem, a levét kipréselem. A mézből, narancs levéből és vízből a fűszerek hozzáadásával főzőlevet készítek. Ebbe rakom az apró kockára vágott édesköményt és roppanósra főzöm.
Sült rizsgombóc
Elkészítés:
A rizst bő vízben, mintha tésztát főznék elkészítem. Leszűröm és kihűtöm. A tojást ketté választom, a sárgáját a kihűlt rizshez keverem, a fehérjéből kevés sóval habot verek. Az összevágott póréhagymát és a szár zellert lepirítom és a rizshez keverem. Az így elkészíttet rizst ízesítem, hozzáadom a sütőport és egy kevés lisztel a beállítom a sűrűségét, majd a tojás fehérje habbal lazítom. Gombócokat formázok belőle és bő olajban kisütöm.
Mogyorómártás
Elkészítés:
A leeső húsrészekből, az édeskömény külső héjából, póréhagyma, kakukkfű hozzáadásával alaplevet főzök. A piros kaliforniai paprikát sütőben megsütöm. Ha megsült (nem baj ha a héja megfeketedik, ettől kap egy füstös ízt), a héját lehúzom felaprítom. A póréhagymát a durvára vágott mogyoróval és a paprikával megpirítom. Alaplével felöntöm, sóval, borssal, szója szósszal ízesítem. Nagyjából 8-10 percig együtt főzöm, majd botturmixal leturmixolom. Szűrön átpasszírozom, és forralással beállítom a sűrűségét. Tálalás előtt, durvára vágott mogyorót keverek bele.
Képek egy következő bejegyzésben.
Utolsó kommentek