Az interneten több recept is kering a bor készítéséről, többet is megnéztem... Aztán ismerőseimhez fordultam segítségért inkább, mert nagy különbségek voltak a hozzávalók és az elkészítés terén is. Végül az egyik edzőtársam elmodta, hogy családjával már többször készítettek csipkebort. Azt tanácsolta, hogy élesztőt ne tegyek a borhoz, mert a végén lesz egy nemkívánt mellékíze. Továbbá azt tanácsolta, hogy lehetőleg üvegbe forrjon ki a hecsedli, mert ha műanyagba teszem, akkor is kialakulhat egy nemkívánt mellékíz... A tanácsát megfogadva láttam neki gyümölcsbort készíteni.
Hozzávalók:
2 kg csipkebogyó
2 kg cukor
4 l víz
Elkészítés:
A csipkebogyót olyan helyről gyűjtsük be, ahol tiszta, háborítatlan a környezet.
A hecsedlit mossuk át, majd szárát, csumáját vágjuk le és hosszában vágjuk ketté a termést. Tiszta uborkás üvegbe egyenlően osszuk el a terméseket. Majd forraljunk vizet és oldjuk fel benne a cukrot, ha langyosra hűlt, akkor az üvegekbe öntjük. Az üvegek száját tiszta ruhával fedjük le. Szobahőmérsékleten tartva az erjedés gyorsabban kb. 3-5 hűvösebb helyen kb. 5-10 hét alatt lezajlik. Nagyon figyeljünk oda, hogy olyan helyen forrhasson a nedünk, ahol a keletkező gázokat nem lélegezzük be! (szénmonoxid) Miutánn kiforrt, leszűrjük, üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk és sötét helyen (pl.: kamra, pince) tovább érleljük, pihentetjük. Innentől már fogyasztható, de minél tovább áll, annál jobb lesz az íze.
Utolsó kommentek