Omlós tészta (pate brisée)
Hozzávalók:
250 g liszt
125 g vaj
1 csipet só
1 tojássárgája
víz
Töltelék
Hozzávalók:
3-4 kg. sütőtök
2 tojás sárgája
1 dl. tejszín
15-20 dkg. Amadéi csokoládé
vaníliás cukor
Birshab
Hozzávalók:
birs kompót
tejszín
Elkészítés:
Omlós tészta:
Az omlós tészta készítésénél nagyon fontos, hogy a zsiradék ne olvadjon meg munka közben. Ezért ne túl meleg helyen és gyorsan dolgozunk vele. Először az átszitált lisztet dolgozzuk össze a vajjal, s ezt követően megy bele a tojás, a cukor, meg a többi hozzávaló. Amikor a tésztát összegyúrtuk, cipóvá formáljuk, s hűtőszekrénybe tesszük, ahol egy-két órát pihen. Ezután nyújtjuk és a tortaformába, illesszük, majd 180 Celsius fokos sütőben elősütjük.
Töltelék:
A tököt meghámozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk, 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt puhára, sütjük. Ha megsült turmixoljuk, hogy egy krémet kapjunk belölle. Ezután hozzáadjuk a tojást, a cukrot és a tejszínt. A csokoládét kisebb nagyobb darabokra törjük, és a krémhez adjuk. A kész krémet az elősütött tésztára kenjük és 180-190 fokon 20-25 perc alatt, megsütjük.
Birshab:
A birskompótot a levével együtt leturmixoljuk. Hozzá adjuk a tejszínt és sűrű szövésű szitán, átpasszírozzuk. Habszifonba töltjük, patront tekerünk bele, és hűtőbe tesszük.
Utolsó kommentek