Sütőtökleves
5-6 kg. sütőtök
1 fej vöröshagyma
20 dkg. vaj
1 l. csirke v. zöldség alaplé
5-6 dl. tej
só
cayenne-i bors
Petrezselyem kivonat
1 csokor petrezselyem
1-2 dl. olívaolaj
Elkészítés:
Sütőtökleves
A sütőtököt és a hagymát uborka gyalun leszelem. Minél vékonyabb annál jobb, a krém leveseknél észrevehető íz erősödést okoz, ha a jeleget, adó alapanyagot minél vékonyabbra szeljük. 15 dkg. vajon nagyjából 10 percig kis lángon pároljuk a hagymát és a tököt. Majd felöntjük az alaplével, ízesítjük és 25-30 perc alatt készre, főzzük. Ha a tök megpuhult, leturmixoljuk, hozzáadjuk a tejet (ezzel állítjuk be a sűrűségét), belekeverjük a maradék vajat. Szitán átpasszírozzuk.
Petrezselyem kivonat
Az olívaolajat felmelegítjük (forrpont alá: 60-70 Celsius fok), majd beledobjuk a blanzsírozott petrezselymet. Legalább egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük. – A levest házisonkával, pirított tökmaggal és petrezselyem kivonattal tálaljuk.
Utolsó kommentek