Hozzávalók:
Csicsóka leves
400 g. csicsóka
100 g. burgonya
10 g. vaj
1 dl tejszín
6 dl zöldség vagy csirke alaplé
40 g. mogyoró hagyma
só
fehér bors
szerecsendió
Derelye
250 g burgonya
2 tojás sárgája
50 g zsemle morzsa
kék sajt (stilton vagy gorgonzola)
só,
bors
szerecsendió
vaj
Elkészítés:
Csicsóka leves
A mogyoró hagymát, vajon üvegesre pirítom (ne kapjon színt). Közben a csicsókát legyalulom vagy vékony szeletekre vágom. Nagyon figyelni kell, hogy mindig vízben maradjon mert különben megszürkül. A felvágott csicsókát és burgonyát a hagymára dobom és egyből felöntöm alaplével. Fűszerezem és készre főzöm. Ha megfőtt hozzáadom a tejszínt, még egyszer felforralom, turmixolom és szűrőn átpasszírozom.
Derelye
A burgonyát héjában megfőzzük,megpucoljuk,áttörjük és hűtőben egy éjszakát pihentetjük.
Másnap a burgonyához hozzákeverjük a tojások sárgáját, és a zsemlemorzsát. Sózzuk, borsozzuk, és szerecsendiót reszelünk hozzá. Egybegyúrjuk 15percig pihentetjük. Vékonyra kinyújtjuk és 5*5 cm.-es négyzeteket vágunk ki belőle. Megtöltjük széleit bekenjük tojássárgájával és félbe hajtjuk. Habzó vajban, folyamatos locsolgatás mellet két percig sütjük, majd 180 fokos sütőben fejezzük be a sütést.
A derelye receptért köszönet: Molnár Gábornak
Utolsó kommentek