Fekete retek
A képen látható fekete retkek -a szívemhez nőtt faluból- Rábcakapiból kerültek a konyhaasztalra. Gyerekkoromban sok időt töltöttem nyáron a nagyszüleimnél "kapin". A faluban él egy tudásáról és dolgosságáról ismertté vált tehetséges bio-gazda ismerősöm, akit Németh Istvánnak hívnak. Az Ő mintagazdaságából származnak ezek a bio zöldségek...
Az évszakra való tekintettel érdemes írni a fekete retekről, mely magas C-vitamin tartalma mellett számos immunrendszererősítő anyagot tartalmaz. A népi gyógyászat egyik eszköze a hideg időszakra.
Egészségvédő, emésztést és anyagcserezavarokat kedvezően befolyásoló, étvágygerjesztő, baktérium és vírusölő hatással rendelkező, a májra, reumára, epekő ellen, továbbá légutakat tisztító hatása miatt az egyik legideálisabb nyersanyagválasztás a hidegebb időszakokban... Jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen is... A továbbiakban az idényjelleget, egészségvédő hatását szemelőt tartva igyekeztem többféleképpen felhasználni az általunk elkészített ételekben.
Utolsó kommentek