Mángold - Leveles répa
Ez is egy méltatlanul feledésbe merült számomra igen értékes konyhanövény.
Ami azt illeti, pár hete a nagymamám készített hétvégére mángoldból parajhoz hasonló főzeléket és később egy beszélgetés alkalmával újra képbe került, ahol kitárgyaltuk, hogy milyen remek dolgokat lehet készíteni belőle. A következő kép a kertünkben készült, egy már eléggé megkopasztott leveles répa bokorról, ami a szeszélyes idő ellenére továbbra is növeszti szebbnél-szebb tápanyagban gazdag leveleit.
Íze a spenóthoz hasonló, ám annál erőteljesebb. Mi a leveleit szoktuk felhasználni, de hallottam arról is, hogy a levél szárait -amik lehetnek lila, sárga vagy vörös színűek is- a spárgához hasonlóan elkészíthetők... (A száraival még nem kísérleteztem, de érdemes lenne valamikor arra is időt szakítani.) Mindenesetre ízletes, egészséges, könnyen emészthető.
Felhasználás előtt folyóvízben alaposan átmossuk, majd a nagyobb erezeteket eltávolítjuk a levélből. Én az előkészítése során forrásban lévő vízzel blansíroztam (forrázás), majd jeges vízben lehűtöttem a leveleket. Így színéből a további hőkezelések során csak lassan veszít...
Utolsó kommentek