Rák vagy hal alaplé (kb.2 liter):
Hozzávalók:
1 kg. rák vagy vegyes halcsont
olíva olaj
1 hagyma
1 sárgarépa
1/2 póré (csak a fehér része)
1 szál angol zeller
1/2 édes kömény
3 gerezd fokhagyma (megtörve)
2 paradicsom
1/2 tk. köménymag
100 ml. Noilly Prat (ha nincs jó a sima száraz fehér vermut)
1/2 liter száraz fehérbor
1 babérlevél
1 szál kakukkfű
1 szál rozmaring
10 db. egész fehér bors
só
Az olíva olajon lassan megpirítom a rákokat (vagy halat), ha kész kiveszem az olajból. A zöldségeket a paradicsom kivételével az olajon 5 percig pirítom a végén a negyedekre vágott paradicsomot is hozzá, adom és további 1 percet, pirítom. Felöntöm a noilly prattal és a fehér borral hozzá, adom a rákot és felöntöm vízzel, beledobom a fűszereket, lassan forrpontig hevítem, majd gyenge lángon fél órát főzöm. Az egészet leszűröm a szűrőben lévő zöldségeket óvatosan kinyomkodom.
Mi elsősorban a homár rizottó készítéséhez használjuk. Fantasztikusan jó íze lesz az így készült ételnek.
Utolsó kommentek