Burgonya krémleves
Hozzávalók:
2 szál póréhagyma (csak a fehér része)
5-6 lisztesre fövő burgonya *
8-10 dkg. parmezán
8 dl. csirke alaplé
1 dl tejszín
vaj
só
bors
vöröshagyma
liszt
Burgonya krémleves
Elkészítés:
A burgonyát és a póréhagymát vékonyra felszeljük. A pórét vajon lepirítjuk (úgy hogy ne kapjon színt), majd hozzáadjuk a burgonyát, fűszerezzük, beletesszük a parmezán ¾ részét. Felöntjük az alaplével és készre, főzzük. Ha megfőtt, leturmixoljuk, visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt és beforraljuk. Tálalás előtt a vörös hagymát vastag karikára szeljük lisztbe, forgatjuk és forró olajban ropogósra, sütjük.
*Lisztesre fövő burgonya:
A burgonyákat két csoportra oszthatjuk: a lisztesre és a keményre, fövő fajtákra. A lisztesre fövő fajtának a keményítő tartalma minimum 16,5 % . Ezért tökéletes választás, ha pürét, gombócot, krémlevest, felfujtat, akarunk készíteni. A legjobb ilyen fajta burgonyákat késő ősszel szedik. A keményre fövő fajtától az alakjában is különbözik. Míg a keményre fövőfajta, hosszúkás, vékony és ovális, addig a lisztesre fövő, hasas, kerek és nagy. Hűvös, sötét helyen sokáig eltartható. Legismertebb fajtái: Aula, Melina, Likaria, Adretta. Fontos odafigyelni a főzésére, mert ha túl fő, akkor szétesik és felszívja a főző vizet, és ez által veszít az ízéből.
Utolsó kommentek