Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Pórés burgonyakrémleves, pirított hagymakarikákkal és parmezánnal

2009.11.02. 18:20 | Polimer | Szólj hozzá!

Burgonya krémleves

Hozzávalók:
2 szál póréhagyma (csak a fehér része)
5-6 lisztesre fövő burgonya *
8-10 dkg. parmezán
8 dl. csirke alaplé
1 dl tejszín
vaj

bors
vöröshagyma
liszt

 

Burgonya krémleves

Elkészítés:
A burgonyát és a póréhagymát vékonyra felszeljük. A pórét vajon lepirítjuk (úgy hogy ne kapjon színt), majd hozzáadjuk a burgonyát, fűszerezzük, beletesszük a parmezán ¾ részét. Felöntjük az alaplével és készre, főzzük. Ha megfőtt, leturmixoljuk, visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a tejszínt és beforraljuk. Tálalás előtt a vörös hagymát vastag karikára szeljük lisztbe, forgatjuk és forró olajban ropogósra, sütjük.


*Lisztesre fövő burgonya:

A burgonyákat két csoportra oszthatjuk: a lisztesre és a keményre, fövő fajtákra. A lisztesre fövő fajtának a keményítő tartalma minimum 16,5 % . Ezért tökéletes választás, ha pürét, gombócot, krémlevest, felfujtat, akarunk készíteni. A legjobb ilyen fajta burgonyákat késő ősszel szedik. A keményre fövő fajtától az alakjában is különbözik. Míg a keményre fövőfajta, hosszúkás, vékony és ovális, addig a lisztesre fövő, hasas, kerek és nagy. Hűvös, sötét helyen sokáig eltartható. Legismertebb fajtái: Aula, Melina, Likaria, Adretta. Fontos odafigyelni a főzésére, mert ha túl fő, akkor szétesik és felszívja a főző vizet, és ez által veszít az ízéből.

Címkék: burgonya parmezán póréhagyma krémleves

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr261485296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása