Rétes tészta
Hozzávalók:
250 g. liszt
2 e.k. olaj
só
4 e.k. folyékony vaj
Töltelék
Hozzávalók:
30-40 dkg birsalma
30-40 dkg. sütőtök
1 citrom
olívaolaj
60 g. gesztenyeméz
40 ml. mézecet
10 dkg. húsos szalonna (ne legyen füstölt)
zsálya
bors
2 szelet toast kenyér
Muflon és a mártás
Hozzávalók:
15-20 dkg letisztított muflongerinc
1 dl muflon csontból készített jus
0,5 dl portói
Rétes tészta
Elkészítés
A lisztet, az olajat és a sót 125 ml. vízzel elkeverjük és egy homogén masszát, gyúrunk belölle. Nagyjából fél órára a hűtőbe tesszük. Majd asztalterítő alatt kinyújtjuk/húzzuk.
Töltelék
Elkészítés:
A birsalmát és sütőtököt meghámozom és egyforma, nagyobb darabokra vágom. Előkészített citromos vízbe teszem, hogy megakadályozzam az oxidációt. Serpenyőbe olívaolajat hevítek, beleteszem a birset és a sütőtököt, majd pár percig „fonnyasztom” őket. Hozzáadom a mézet és a mézecetet. Fűszerezem, és hozzá rakom az előzetesen cutterban felaprított héj nélküli toast kenyeret. A szalonnát külön serpenyőben megpirítom, majd összeforgatom a töltelékkel, és félre teszem hűlni. Ha már nem túl meleg betöltöm a kinyújtott rétesbe, tojással megkenem és 180-190 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt készre, sütöm.
Muflon és a mártás
Elkészítés:
A gerincet óvatosan klopfolom (ha elég friss a kezünkkel is könnyedén szét tudjuk lapítani), forró serpenyőben a megfelelő állagúra sütöm (angolos, médium, átsült). Majd a sütési idő hosszúságával megegyező ideig 50-60 fokos helyen pihentetem. A mártáshoz a portóit és a jus-t összeforralom.
Utolsó kommentek