Házi kenyerek
Diós hagymás kenyér
Szezámmagos kenyér
Hozzávalók:
kb. 2 x 0,51kg-os házi kenyerekhez
Alaptészta:
0,75 kg fehér kenyérliszt
0,25kg teljes kiőrlésű liszt
1 db (5dkg) élesztő
só
1,5 dl tej
1 ek. cukor
4-5dl víz
10 dkg dió
1 fej lilahagyma
10 dkg szezámmag
Elkészítés:
Alaptészta:
Egy keverőtálba teszem a kétféle lisztet és a kovászt (kézmeleg tejbe morzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot és egyneműsítés után egy ek. lisztet hintek a tetejére), majd összegyúrom és meleg hejen egy tiszta konyharuhával letakarva pihentetem.
A tésztát később mégegyszer átdolgozom, majd újra pihentetem.
Harmadik alkalommal teszem hozzá a sót, hogy ne "ölje meg" az élesztőt.
Majd a jelleget adó anyagokkal együtt elkészített kenyereket kiformázom, "lisztezett sütőlapra" helyezem, vizze áttörlöm és sütés előtt még egy kicsit pihentetem.
170ºC-on 30-35 perc alatt készresütöm, majd vizezett konyharuhával letakarom (hogy az állaga megfelelő legyen szeletelésnél) és ha kézmelegre lehült szelhetem is.
Diós hagymás házi kenyér
Az alaptésztába a (harmadik átdolgozás alkalmával) gyúrom össze a jelleget adó anyagokkal, a kb. maroknyi dióval és nagyobb darabokra vágott lilahagymával.
Szezámmagos házi kenyér
Az alaptésztába a (harmadik átdolgozás alkalmával) dolgozom bele a jelleget adó anyaggal, a kb. maroknyi szezámmaggal.
Utolsó kommentek