Csokoládés naspolya torta (kb. 12 szelet, 28 cm.-es tortaformához)
Torta alap
Hozzávalók:
150 g. min. 65%-os étcsokoládé
100 g. marcipán massza
6 tojás
160 g. vaj
150 g. liszt
3 ek. kakaópor
1 tk. sütőpor
80 g. darált mandula
150 g. cukor
só
Naspolya lekvár (Töltelék)
Hozzávalók:
2 kg érett naspolya
600 g. kristálycukor
400 ml. víz
50 ml. rum
1 csillag ánizs
1 rúd fahéj
Csokoládémáz
Hozzávalók:
150 g. min. 65%-os étcsokoládé
100 ml. tejszín
1 rúd vanília
Narancsmártás
Hozzávalók:
1 ek. méz
2-3 lédús narancs
50 ml. cointreau
Torta alap
Elkészítés:
A csokoládét nagyobb darabokra vágjuk, kisebb edénybe tesszük, és vízfürdő felett felolvasztjuk. A marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeljük. A tojást szétválasztjuk. A felolvasztott vajat, a marcipánt és a tojás sárgáját kézi habverővel 7-8 perc alatt habosra verjük. A lisztet, a kakaót és a sütőport összeszitáljuk és a darált mandulával, bekeverjük. A tojás fehérjét, egy kevés sóval és a cukorral kemény habbá verjük. Ezután óvatosan, apránként adagolva összekeverjük, a tojás fehérje habot, a lisztes keveréket és a csokoládés keveréket. A masszát torta formába rakjuk és 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, majd a formában kihűtjük.
Naspolya lekvár (Töltelék)
Elkészítés:
A naspolyát megmossuk, lecsöpögtetjük. Lábosba tesszük, összenyomkodjuk,hozzá adjuk a fűszereket, majd 4 dl vizet öntünk rá, és csumájával, héjával együtt addig főzzük, amíg teljesen szét nem fő. A fűszereket eltávolítjuk belölle, szitán átnyomjuk, és levével együtt másik edénybe tesszük. Rászórjuk a cukrot, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha elkészült beleöntjük a rumot és hagyjuk kihűlni.
Csokoládémáz
Elkészítés:
A csokoládét nagyobb darabokra vágjuk. A tejszínt a kikapart vanília magokkal felforraljuk. A felfőzött tejszínt a csokoládédarabokra, öntjük, és habverővel addig kevergetjük, míg a csokoládé teljesen fel nem olvad.
Narancsmártás
Elkészítés:
A mézet habzásig hevítjük, bele reszelünk egy egész narancs héját. Felöntjük 2-3 narancs frissen préselt levével. Beforraljuk mártás sűrűségűre, majd a tűzről levéve hozzá adjuk a cointreau-t.
Összealítás:
A kihűlt torta alapot vízszintesen három darabra szeljük. A lapokat megkenjük lekvárral, összeállítjuk, majd a külső részére is lekvárt kenünk. Az így összeállított tortát, rácsra helyezzük, leöntjük a csoki mázzal és 2-3 órára hűtőszekrénybe, rakjuk.
Utolsó kommentek