Shiitake (Lentinula edodes)
A Földön termő növények között a legősibb és fajtákban leggazdagabb a gomba.
Ennek az érdekes növénynek (amely tulajdonképpen nem is tartozik a zöldségek közé) kb. 50 000 különböző fajtája létezik, ebből csak kb. 2 500 faja a hétköznapi értelemben vett gomba, ezekből is csak 500 féle fogyasztható...
A shiitake gombát kocsánytalan tölgyek környékén, vagy a fák törzsén termesztik. Ezt a tölgyfát japánul -amint egy távoli ismerősömtől megtudtam- "shii"-nek neveznek, tehát innen származhat az elnevezése is. :) A legjobb gombákat a tél folyamán szüretelik le. Érdekes, hogy a gomba szárítása közben nátrium-gualinát keletkezik, amit japán testvéreink az ötödik ízként emlegetnek és "umami"nak hívnak.
Japánban, Kínában nagyon ismert gomba, a shiitake.
Ázsiában már több évszázada alkalmazzák többek között daganatok, megfázás, szívbetegségek, magas vérnyomás, elhízás, szexuális és az öregedéssel együtt járó problémák megelőzésére, kezelésére. A benne lévő poliszacharidok erősítik az immunrendszer működését. Mérsékli a magas vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, lassítja az öregedés folyamatát.
A shiitake proteinben, szénhidrátokban, vitaminokban, esszenciális aminosavakban gazdag. Kiemelkedő aktív anyaga egy poliszacharid. Enyhíti a vírusfertőzések okozta megbetegedések (influenza) tüneteit és lefolyását.
Utolsó kommentek