Vadlazac
Hozzávalók (4 fő):
600 g. vadlazac (mi Ír vadlazacot használtunk, ha halványabb lenne a színe, mint a tenyésztetté az nem hiba)
olívaolaj
só
frissen őrölt bors
Mártás
Hozzávalók (4 fő):
4 dl hal alaplé
2 dl tejszín
vaj
kapri
kapor
só
Pappardelle
Hozzávalók:
1 kg. TL-50 liszt (tésztaipari liszt)
12 tojás
só
olívaolaj
Vadlazac
Elkészítés:
A lazacot méretre vágom, formázom, szárazra törlöm, sózom, borsozom és pár percet szoba hőmérsékleten, pihentetem. Ez segíti a sütést, fontos hogy a halam szobahőmérsékletű legyen, mivel így sokkal könnyebben tudom szaftosra sütni. A bőrét levághatom, külön ropogósra süthetem vagy el is, dobhatom. Ha bőrével sütjük mindig, a bőrös oldalával lefelé kezdem a sütést. A lazac méretétől függően a bőrös oldalon 3-4 perc a bőr nélküli oldalon 1-2 percig pirítom. Ha bőr nélkül sütöm 2-3 perc mindkét felén. Ez után 140-160 fokra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt befejezem a halam. A végén vajat dobok rá és meleg helyen tartom tálalásig.
Mártás
Elkészítés:
A serpenyőbe, amiben a halat elősütöttem egy darab vajat dobok, hozzá adom az előzőleg összevágott kapribogyót, és rövid ideig átpirítom. Felöntöm hal alaplével és tejszínnel, addig forralom, míg be nem sűrűsödik, megkóstolom, és ha szükséges sózom, illetve frissen facsart citrommal kiemelem az ízeket.
A megfőtt pappardellét ebbe a mártásba forgatom, és rövid ideig átforralom. Tálaláskor parmezánnal és frissen vágott kaporral „díszítem”.
Pappardelle
Elkészítés:
A lisztet átszitálom. A kupac közepébe ütöm a tojásokat, sózom, és egynemű tésztává gyúrom, ha az állagát nem találom megfelelőnek, akkor olívaolajjal lazítom. Folpackba csomagolom és legalább fél órára a hűtőszekrénybe, teszem. Ezután kinyújtom, majd formára vágom. Felakasztva kiszárítom, vagy mint ahogy mi tesszük, fagyasztom (mi azért fagyasztjuk, mert így nem veszít a nedvesség tartalmából, és sokkal gyorsabban megfő).
Utolsó kommentek