Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Elfeledett alapanyag: Naspolya

2009.10.20. 14:00 | szabi(O_o) | Szólj hozzá!

A naspolya

A naspolya Közép-Ázsiából származó növény. A rózsafélék családjába tartozik. Nekem is van egy ilyen fám a kertben. Nézd meg a képen! :)

 

Fehér virágait a májusi fagyok után hozza, termése pedig fokozatosan fejlődik, és az év végefelé az "első" fagyok után hamarosan ehetővé válik.
Ősszel narancsszínű lombkoronára vált, majd lehulló levelei szőnyegszerűen betakarják a földet. Az én fám legalább négy méter magas, széles koronájú, gyümölcstől roskadozó.
Termése barna héjjal körülölelt, éretten puha húsú gyümölcs, mejben öt mag búvik meg.
Ágait egy időben metszettem, mert nagyon gyorsan nőtt, aztán felhagytam ezzel a tevékenységgel, mert rá kellett ébrednem, hogy az ág végeivel a termőrügyek többségét is eltávolítom.


 

 

 

A naspolyaismerők közt akad aki előre leszedi a terméseket és félretéve várja meg a gyümölcsök beérését.
Ami engem illet én a másik csoportba tartozom. Addig a fán hagyom amíg csak lehet. Így az én naspolyáim igen édesek lesznek és a jellegzetes ízük is megmarad.
A naspolya tápláló gyümölcs igen magas a C-vitamintartalommal. Sokrétű a felhasználása, de erről majd később visszatérek.

 

Címkék: naspolya elfeledett alapanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr361461357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása