Sárközi Ákos ötlete nyomán.
Tökfőzelék:
1-1,5 kg. spárga tök
1 nagyobb piros kaliforniai paprika
1-1,5 dl. tejföl
2 fej mogyoróhagyma
Só
Bors
Kapor
Csirke alaplé
Marinád:
1,5 kg makréla
0,25 kg vöröshagyma,
1 kávéskanál mustármag
8-10 szem egész bors
2-3 db babérlevél
cukor
só
ecet
víz
Elkészítés:
A tököt meghámozom, és tökgyaluval legyalulom, enyhén besózom, és félre teszem. A hagymát felvágom, és kevés zsiradékon megdinsztelem, ha üvegesre pirult hozzá rakom az apró kockára vágott pritamin paprikát és kapor egy részét. A tök 1/3-át kinyomom és a paprikás hagymához, rakom. Felöntöm alaplével és puhára főzöm, közben a fűszerekkel ízesítem. Ha kész hő kiegyenlítéssel hozzá adom a tejfölt és beforralom. Ezek után botmixerrel leturmixolom. A maradék tököt kinyomkodom, kevés alaplével felöntöm és rövid ideig főzöm. Az előre elkészítet, leturmixolt tökhöz adom és készre főzöm, ha kell ízesítem, kevés frissen vágott kaporral frissítem az ízeket és tálalom.
Marinád:
Az makrélát filézzük. Alaposan átmossuk, majd a vöröshagymát vékony karikára szeleteljük és enyhén besózva fél órát állni hagyjuk.
Ezalatt elkészítjük a pácoláshoz szükséges levet. Négy-öt deci lére lesz szükség. Ezt úgy készítjük, hogy 1/3 rész 10%-os ecetet, 2/3 rész vizet, egy csipet sót, egy evőkanál
cukrot, mustármagot, babérlevelet, egészborsot keverünk össze, majd felforraljuk és kihülése utánn öntjük rá a makrélára. 24 órán átt hűtőben pácoljuk.
Utolsó kommentek