"Le Caviar du Velay"
A francia zöldlencse Le Puy-en-Velay Közép-Franciaországban fekszik, akarom mondani attól kissé délre, Auvergne-ban.
A város világhírnevét elsősorban a helyi lencsének köszönheti amit annakidején -több mint kétezer éve- a gallok telepítettek be a területre. Ezen a vidéken azóta is szigorú szabályok szerint vegyszermentesen termesztik. Ez a fajta lencse (AOC) eredetvédelmet élvez. Augusztus környékén van a betakarítás ideje a gömbölyded, vékony héjú, kékes-zöldes színű lencsének.
Betakarításnál nagyon oda kell figyelni. A lényeg az, hogy a lehető legjobb időpontban takarítsák be a termést. Hiszen ha idő előtt látnak munkához, akkor az éretlenül leszedett lencse nem lesz tartós és senki sem veszi majd meg. Ha későn szednék, akkor kiszáradna és ugyebár az sem lenne kelendő.
Íze rendkívül kellemes, dióra emlékeztető. Továbbá érezhetőek a minerális ízei -a vulkanikus talaj miatt- is és ne feledkezzünk meg a termőhely klímájáról sem ami szintén hozzájárul ahoz, hogy a du Puy lencsét a lencsék kaviárjának nevezzék: "Le Caviar du Velay". Ezért kerül többe, mint más lencsék.
Utolsó kommentek