Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

"Du Puy" zöld lencse

2009.07.29. 23:46 | szabi(O_o) | Szólj hozzá!

"Le Caviar du Velay"


A francia zöldlencse Le Puy-en-Velay Közép-Franciaországban fekszik, akarom mondani attól kissé délre, Auvergne-ban.

A város világhírnevét elsősorban a helyi lencsének köszönheti amit annakidején -több mint kétezer éve- a gallok telepítettek be a területre. Ezen a vidéken azóta is szigorú szabályok szerint vegyszermentesen termesztik. Ez a fajta lencse (AOC) eredetvédelmet élvez. Augusztus környékén van a betakarítás ideje a gömbölyded, vékony héjú, kékes-zöldes színű lencsének.

Betakarításnál nagyon oda kell figyelni. A lényeg az, hogy a lehető legjobb időpontban takarítsák be a termést. Hiszen ha idő előtt látnak munkához, akkor az éretlenül leszedett lencse nem lesz tartós és senki sem veszi majd meg. Ha későn szednék, akkor kiszáradna és ugyebár az sem lenne kelendő.

Íze rendkívül kellemes, dióra emlékeztető. Továbbá érezhetőek a minerális ízei -a vulkanikus talaj miatt- is és ne feledkezzünk meg a termőhely klímájáról sem ami szintén hozzájárul ahoz, hogy a du Puy lencsét a lencsék kaviárjának nevezzék: "Le Caviar du Velay". Ezért kerül többe, mint más lencsék.

Címkék: lencse du puy

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr531276712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása