Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Fekete fokhagyma avagy az "öregített" fokhagyma

2010.04.20. 13:55 | Polimer | 2 komment

Mi is az a fekete fokhagyma?

Egy fermentálással, avagy erjesztéssel előállított delikatesz, amit 20-60 nap alatt ellenőrzött hőmérséklet (40-90 Celsius fok) és magas páratartalom mellett készítenek, ami elősegíti a természetes erjedést. Ezáltal a gumók a fehér színből feketére változnak, elveszítik feszességüket és egyfajta „aszalt” jeleget kapnak. A fokhagyma erős „illata” eltűnik és a helyébe aszalt szilvás, balzsam ecetes, medvecukros, élesztős illat kerül. Textúrája a lágy puhától a ragacsos szinte folyósig terjed. Az íze fokhagymás és az édes gyümölcsös különböző fokozatait mutatja. Az összetett íze miatt a felhasználása nagyon változatos lehet. Az egyszerű kenyérre kenhető krémektől elkezdve, az előételek, levesek, szószoktól a desszertekig terjed. Nagyrészt távol keleti íz világú ételekkel harmonizál. Szívesen kombinálják nehéz húsételekkel. Mint például sertéssel, füstölt retekkel, libamájjal, bárány gerinccel. A fűszerek közül szereti a köményt, a tormát, a koriandert és szinte minden olyat, ami magával a fokhagymával is harmonizál. A gyümölcsök közül jó kiegészítője lehet az almának, a banánnak, a nektarinnak, az epernek és a mandulának. Azt már régóta tudjuk, hogy a fokhagymának egészség megőrző és öregedés lassító hatása van, ez a fekete fokhagymában hatványozottan valósul meg. Antioxidáns tartalma tízszerese, mint a normál fokhagymának. Javítja a koleszterin szintet, megelőzi a szívbetegségeket, erősíti az érrendszert és vértisztító hatása is van.

 
Magyarul itt is olvashatsz róla.
Ha pedig felkeltette az érdeklődésed, itt rendelhetsz belőle.



Most pedig következzen néhány recept:

Fűszeres padlizsán, fekete fokhagymával és kecskesajttal
(Nils Henkel receptje)

Hozzávalók:

1 padlizsán
8 ek. Olíva olaj
1 ek. fűszerkeverék (kömény, koriandermag, kardamommag, ánizsmag)
½ tk.
1 ek. confit de Piment d’Espelette
Alternatív lehetőségként használhatunk akácmézet
1 gerezd finomra összevágott fokhagyma

bors
8 gerezd fekte fokhagyma
1 guriga kecskesajt

Elkészítés:

A padlizsánt megpucoljuk és egy centiméteres darabokra, vágjuk majd négy evőkanál olívaolajjal megpirítjuk. A padlizsánt a fűszerkeverékkel és Piment d’Espelette-vel, a finomra vágott fokhagymával, sóval, borssal le vákuumozzuk és 65 Celsius fokos vízfürdőben 4 óra alatt elkészítjük. Alternatív megoldásként 120 Celsius fokos sütőben másfél óra alatt sütőpapírral lefedve megsütjük. Ezek után befedjük és hűtőszekrényben egy napot pihenni hagyjuk.

Tálalás:

A fekete fokhagyma gerezdeket pár kanál olíva olajon átmelegítjük. A padlizsán krémet serpenyőben megpirítjuk és egy szelet kecskesajttal betakarjuk.

Sült paprikás, fekete fokhagymás „dip”

Hozzávalók:

2 db. mgsütött és meghámozott kaliforniai paprika
200 g majonéz
2 gerezd fekete fokhagyma
3 szál újhagyma
2 ek. durvára vágott petrezselyem

bors

Elkészítés:

A kaliforniai paprikát forró sütőben „feketére” sütjük meghámozzuk és apró kockára vágjuk. A majonézt, a fekete fokhagymát és a sült paprikát turmix gépbe tesszük és összedolgozzuk. A felvágott petrezselymet és az újhagymát hozzá keverjük, sózzuk, borsozzuk. Barna kenyérrel tálaljuk.

Hagyma leves almával (cider) és fekete fokhagymával

Hozzávalók:

50 g. vaj
500 g. vörös hagyma
3 szál kakukkfű
200 ml. alma lé vagy cider
3 gerezd fekete fokhagyma
1 l. csirke alaplé

bors
1 ek. Worcestershire szósz

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk hozzá adjuk a vörös hagymát, a cukrot, a kakukkfüvet és 30-40 percig alacsony lángon karamellizáljuk. Hozzáadjuk a finomra vágott fekete fokhagymát, felöntjük az alma borral és az alaplével, a fűszerekkel ízesítjük majd további 20 percig főzzük. Gruyere sajttal tálaljuk.

Sült banán fekete fokhagymával

Hozzávalók:

1 egész banán
csokoládé
1 gerezd fekete fokhagyma
2 tk méz
1 ek. barna cukor
2 ek. brandy vagy fekete rum
vanília fagylalt

Elkészítés:

Alufóliából készítsünk egy csomagot, ebbe helyezzük a banánt. A mézet és a csokoládét valamint a cukrot a fekete fokhagymát és az alkoholt keverjük össze ezzel öntsük le a banánt. Zárjuk be a csomagot és helyezzük 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Tálalásnál adjunk hozzá vanília fagylaltot.

Címkék: fekete fokhagyma fermentálás

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr601937056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

faragob 2012.09.29. 22:53:37

<a href="http://www.biosziget.hu/fekete-fokhagyma-gerezd-p-4020.html" title="fekete fokhagyma">Fekete fokhagyma vásárlás</a>
süti beállítások módosítása