Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

december 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Agar-Agar /kocsonya/

2010.01.28. 12:40 | szabi(O_o) | 3 komment

A napokban betértem 1000 mg-os C-vitaminénért egy natúrpatikába és az eladónővel beszélgetésbe elegyedtem... Rákérdeztem néhány érdekes dologra ami mostanában foglalkoztatott, összeszedtem amire szükségem volt, majd fizetés után örömmel távoztam az boltból, mert megtaláltam az egyik régi-új játékszeremet, az agar-agart.


Mi az az agar-agar?
Az agar-agar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya.
Japán zselatin néven is ismerik, hiszen a japán konyhákban már régóta levesek sűrítésére is használják. Ez egy olyan koleszterinmentes kötőanyag ami melegen oldható, hideg állapotban zselésedő, kocsonyásító hatású élelmiszer adalék.
Az agar-agart forró vízzel különféle vörösalga fajokból nyerik ki.

Miért kedveli a gasztronómia?
- Rendkívüli sűrítő, zselésítő hatása miatt (hidegtálak, aszpik)
- Már alacsony adagolás mellett is erős gélt képez (cukrászipari termékek)
- Melegítés közben is stabil marad, állagát tartja (szószok)
- Könnyen tárolható, használata egyszerű
- Vegetáriánusok is fogyasztják (dzsemek)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan használhatom?
Forró vízben való feloldás után lehűtve kocsonyaként szilárdul meg.

Adagolás:
 1-2 teáskanál (tesztelés alatt)
 0,5 l folyadék

Egyéb:
Miben találok agar-agart?
Szinte mindenben! Nem hiszed? Akkor nézz körül a hűtődben, vagy a kozmetikumaid között.
E 406- néven biztosan megtalálod.

További felhasználása
- Élelmiszeriparban (adalékanyagként)
- Mikrobiológiai táptalajok készítésére
- Gyümölcsborok előállítása (derítőként)
- Kozmetikumokban, stb...

Egyetlen hátránya?
Az agar-agar szerintem egyetlen hátránya, hogy savas közegben csökken a hatékonysága.
A túl savas gyümölcsökre gondolok, mint pl.: ananász, mangó, stb..
Ám ha előfőzzük a gyümölcsöket, akkor nem lehet gond.

Címkék: kocsonya agar agar sűrítés hidegtál

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr251708404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Polimer · http://mediterrano.info/hu/mediterrano/mediterrano 2010.02.01. 12:06:29

Tudom, de azért köszi. Utoljára paradicsom levest készítettem így.

landonius 2010.02.07. 15:42:57

Én kisérletek után az adagolást igy találtam el:
gyenge kocsonya ( zselé) 3 g 0,5 l folyadékhoz
nornál kocsonya ( vágható) 5 g 0,5 l folyadékhoz
Nagyon szép zöldséges terrineket lehet vele csinálni,
és melegen tálalni.
süti beállítások módosítása