A napokban betértem 1000 mg-os C-vitaminénért egy natúrpatikába és az eladónővel beszélgetésbe elegyedtem... Rákérdeztem néhány érdekes dologra ami mostanában foglalkoztatott, összeszedtem amire szükségem volt, majd fizetés után örömmel távoztam az boltból, mert megtaláltam az egyik régi-új játékszeremet, az agar-agart.
Mi az az agar-agar?
Az agar-agar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya.
Japán zselatin néven is ismerik, hiszen a japán konyhákban már régóta levesek sűrítésére is használják. Ez egy olyan koleszterinmentes kötőanyag ami melegen oldható, hideg állapotban zselésedő, kocsonyásító hatású élelmiszer adalék.
Az agar-agart forró vízzel különféle vörösalga fajokból nyerik ki.
Miért kedveli a gasztronómia?
- Rendkívüli sűrítő, zselésítő hatása miatt (hidegtálak, aszpik)
- Már alacsony adagolás mellett is erős gélt képez (cukrászipari termékek)
- Melegítés közben is stabil marad, állagát tartja (szószok)
- Könnyen tárolható, használata egyszerű
- Vegetáriánusok is fogyasztják (dzsemek)
Hogyan használhatom?
Forró vízben való feloldás után lehűtve kocsonyaként szilárdul meg.
Adagolás:
1-2 teáskanál (tesztelés alatt)
0,5 l folyadék
Egyéb:
Miben találok agar-agart?
Szinte mindenben! Nem hiszed? Akkor nézz körül a hűtődben, vagy a kozmetikumaid között.
E 406- néven biztosan megtalálod.
További felhasználása
- Élelmiszeriparban (adalékanyagként)
- Mikrobiológiai táptalajok készítésére
- Gyümölcsborok előállítása (derítőként)
- Kozmetikumokban, stb...
Egyetlen hátránya?
Az agar-agar szerintem egyetlen hátránya, hogy savas közegben csökken a hatékonysága.
A túl savas gyümölcsökre gondolok, mint pl.: ananász, mangó, stb..
Ám ha előfőzzük a gyümölcsöket, akkor nem lehet gond.
Utolsó kommentek