Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

december 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Séf párbaj

2010.03.19. 13:17 | Polimer | 2 komment

Séf párbajon jártunk. Ez volt a verseny kiírása, amit az esemény előtt két héttel kaptunk meg.

Soproni Ízutazás és Telebendő napok 2010.03.13.-03.14.
Séfpárbaj       2010.03.13.(szombat)

Helyszín:

Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola és Kollégium
Sopron, Ferenczy J. u. 1-3.                        
Rákóczi konyha - tanüzem  I.emelet                        
                                
Program:     
                        
7.45               Ünnepélyes megnyitó                    
8.00 - 14.00    Verseny, külön beosztás szerint    
16.30                Eredményhirdetés - Liszt F. Kulturális és Konferenciaközpont                    
A lebonyolítás módja :
                             
►    4 séf versenyez egyidőben     

►    A versenyzők a párbajuk megkezdése előtt egy órával korábban jelennek meg a        helyszínen.

►    Itt értesülnek az étel alapnyersanyagáról (hátszín vagy csirke vagy lazac)

►   1 óra áll rendelkezésükre, hogy átgondolják a feladatot és a hozzá szükséges nyersanyagokat összegyűjtsék.

►    A párbaj időtartama  60 perc, ebből:    
    40 perc ételkészítés - tálalás                    
    20 perc értékelés + rendrakás                    

A versenyt meglátogatja:
                            
        Pető István             - MNGSZ Tiszteletbeli Elnök, Szövetségi zsűritag                        
        Prohászka Béla        - MNGSZ  Elnök, Szövetségi zsűritag                        

A zsűri tagjai:                            
         Major Zsolt                                   
         Helmeczi Tibor                  
        


Feladat: főétel körettel készítése 2 személyre

Az ételek elkészítéséhez a következő nyersanyagokat biztosítjuk:

Nyersanyagok
Magashátszín
Csirkemell
Lazac
Csirkemáj
Zeller
Burgonya
Póréhagyma
Fokhagyma
Cékla
Kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld )
Cukkíni
Édeskömény
Angol zeller
Juhtúró
Camembert sajt
Tej
Tejszín
Joghurt
Margarin
Tojás
Mogyoró
Rizs

Friss fűszernövények ( tárkony, kapor, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, zöldpetrezselyem )

A nyersanyagok teljes körét nem kötelező felhasználni, a versenyzők rendelkezésére állnak a kézi raktárban lévő anyagok, fűszerek, ízesítők is.

Egy-két észrevétel a versennyel kapcsolatban. A szakácsok nagy része felkészületlen volt, nem gondolták át otthon, hogy mit is főzzenek. Én a kollégámmal (Ő is indult) 2-3 napot azzal töltöttünk, hogy mindegyik fő alapanyagra kidogoztunk egy-egy recepturát, „fejben” lefőztük, majd készítettünk egy forgatókönyvet, amire a főzési idő rövidsége miatt volt szükség! A tányérok aránytalanok voltak. A hús, köret, mártás mennyiségileg nem arányul egymáshoz. Itt én is hibáztam, eggyel kevesebb rizs gombócot kellett volna adnom. Gazdaságtalan ételkészítés, két tányért kellett volna lefőzni, de általában az elkészített étel, legalább három, négy tányérra lett volna elegendő. Általános hiba volt a húsok alul vagy túl sütése. A kreativitás, ötlet hiányzott az ételekből, szinte mindenki olyan tányért készített, ami egy egyszerű éttermi fogásnak felelt meg.
Természetesen ettől függetlenül, jó volt a kollégákkal együtt főzni, beszélgetni és élvezni egymás tányérjainak az ízeit!  

A helyezések:

Sárközi József (Széchenyi kastélyszálló/Nagycenk) Arany
Hende Gábor (Vendéglátó iskola Szakoktató/Sopron) Ezüst
Gróf Gábor (Tercia Hubertus/Sopron) Bronz
Dancs Dániel (Széchenyi kastélyszálló/Nagycenk) Bronz

Az étel és a recept amivel megnyertem ezt a versenyt!



Grillezett csirkemell, édeskömény kompóttal, sült rizsgombóccal és mogyorómártással
Csirkemell (2 főre)

Hozzávalók:
300 g. Csirkemell
szója szósz (versenyen ez nem állt rendelkezésünkre, de ezzel készítve finomabb lesz )

bors

Édeskömény kompót

Hozzávalók:
1 kisebb vagy fél édeskömény
1 nagyobb narancs
méz
fahéj
szegfűszeg
csillag ánizs

Sült rizsgombóc

Hozzávalók:
200 g. Jázminrizs (a versenyen normál rizs volt)
1 tojás

bors
curry
sütőpor
ánizs kapor
póréhagyma
szárzeller

Mogyorómártás

Hozzávalók:
1 kaliforniai paprika
80-100 g. mogyoró
2 dl alaplé
póréhagyma
kakukkfű
szója szósz  (versenyen ez nem állt rendelkezésünkre, de ezzel készítve finomabb lesz )

Csirkemell

Elkészítés:
A mellből két vastagabb csíkot vágok, a leeső részeket félre teszem az alapléhez. Sózom, borsozom és hagyom szobahőmérsékletre melegedni. Serpenyőben olívaolajat hevítek, majd a csirkemellet hirtelen átpirítom. Ha kész szója szósszal meglocsolom és 170-180 Celsius fokra előmelegített sütőbe, teszem 6-7 percre.

Édeskömény kompót:

Elkészítés:
Az édesköményt megpucolom, a külső nagyobb héját félre teszem az alapléhez. A kaporrészét félre teszem a rizs gombóchoz. A narancs héját lereszelem, a levét kipréselem. A mézből, narancs levéből és vízből a fűszerek hozzáadásával főzőlevet készítek. Ebbe rakom az apró kockára vágott édesköményt és roppanósra főzöm.

Sült rizsgombóc

Elkészítés:
A rizst bő vízben, mintha tésztát főznék elkészítem. Leszűröm és kihűtöm. A tojást ketté választom, a sárgáját a kihűlt rizshez keverem, a fehérjéből kevés sóval habot verek. Az összevágott póréhagymát és a szár zellert lepirítom és a rizshez keverem. Az így elkészíttet rizst ízesítem, hozzáadom a sütőport és egy kevés lisztel a beállítom a sűrűségét, majd a tojás fehérje habbal lazítom. Gombócokat formázok belőle és bő olajban kisütöm.

Mogyorómártás

Elkészítés:
A leeső húsrészekből, az édeskömény külső héjából, póréhagyma, kakukkfű hozzáadásával alaplevet főzök. A piros kaliforniai paprikát sütőben megsütöm. Ha megsült (nem baj ha a héja megfeketedik, ettől kap egy füstös ízt), a héját lehúzom felaprítom. A póréhagymát a durvára vágott mogyoróval és a paprikával megpirítom. Alaplével felöntöm, sóval, borssal, szója szósszal ízesítem. Nagyjából 8-10 percig együtt főzöm, majd botturmixal leturmixolom. Szűrön átpasszírozom, és forralással beállítom a sűrűségét. Tálalás előtt, durvára vágott mogyorót keverek bele.    

Képek egy következő bejegyzésben.

Címkék: csirke sült mártás rizsgombóc édeskömény mogyoró kompót séfpárbaj

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr901852170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.22. 22:03:27

Séfpárbajhős - konyhai dartanyan. :)
Viszont - ha jól értem - a többiek (Athos, Porthos, Aramis) nem indultak vagy el voltak foglalva (pl. Buckingham herceg megmentésével), így még egy nyamvadt lazacfilét céklás jázminrizzsel és rozmaringos bountypürével se sikerült kigondolniuk.
Jövőre talán indulok, most túl hideg volt (a művészi kezeim nem működtek volna eléggé). :)
süti beállítások módosítása