Édesburgonya, Batáta
Az édesburgonya Közép-Amerikában és Óceániában őshonos növény, de termesztik Afrikában, Indiában, Kínában és Japánban is.
A trópusi országok hasznos, sokrétűen hasznosítható növénye, melyet a gumójáért termesztenek.
A gumó héjszíne árulkodik a termés húsának a színéről, melyet szétvágva sárgás, vöröses, rózsaszínes vagy fehéres növényi rostokat találunk.
Mi a sárga húsút használjuk. Érdekes egy növény.
Ha pürésített édesburgonyát és sütőtököt teszünk egymás mellé, akkor csak kóstolással lehet megkülönböztetni őket egymástól...
Termesztése a Rák és Baktérítő között található területekre korlátozódik.
Sokrétű felhasználásáról árulkodik, hogy köretként, püréként is felhasználhatjuk, de készül belőle kenyér, sütemény, kandírozott édesburgonya, puding, lepény... (USA-ban és Kínában bioetanol előállítására is felhasználják a batátát.)
Édes és enyhén fűszeres íze érdekes ízpárosításokat tesz lehetővé. Nekünk narancslével ízlik leginkább, de gyömbérrel vagy fahéjjal együtt megfőzve sem rossz. :) Ha kipróbálod, had adjak egy jó tanácsot. Ne tárold hűtőben, mert állagát megváltoztatja és megkeseredik.
Utolsó kommentek