Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

december 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Csokoládés naspolya torta, narancs mártással

2009.11.13. 11:52 | Polimer | 2 komment

Csokoládés naspolya torta (kb. 12 szelet, 28 cm.-es tortaformához)

Torta alap

Hozzávalók:

150 g. min. 65%-os étcsokoládé
100 g. marcipán massza
6 tojás
160 g. vaj
150 g. liszt
3 ek. kakaópor
1 tk. sütőpor
80 g. darált mandula
150 g. cukor



Naspolya lekvár (Töltelék)

Hozzávalók:

2 kg érett naspolya
600 g. kristálycukor
400 ml. víz
50 ml. rum
1 csillag ánizs
1 rúd fahéj


Csokoládémáz

Hozzávalók:

150 g. min. 65%-os étcsokoládé
100 ml. tejszín
1 rúd vanília

Narancsmártás

Hozzávalók:
1 ek. méz
2-3 lédús narancs
50 ml. cointreau

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torta alap

Elkészítés:
A csokoládét nagyobb darabokra vágjuk, kisebb edénybe tesszük, és vízfürdő felett felolvasztjuk. A marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeljük. A tojást szétválasztjuk. A felolvasztott vajat, a marcipánt és a tojás sárgáját kézi habverővel 7-8 perc alatt habosra verjük. A lisztet, a kakaót és a sütőport összeszitáljuk és a darált mandulával, bekeverjük. A tojás fehérjét, egy kevés sóval és a cukorral kemény habbá verjük. Ezután óvatosan, apránként adagolva összekeverjük, a tojás fehérje habot, a lisztes keveréket és a csokoládés keveréket. A masszát torta formába rakjuk és 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük, majd a formában kihűtjük.

Naspolya lekvár (Töltelék)

Elkészítés:
A naspolyát megmossuk, lecsöpögtetjük. Lábosba tesszük, összenyomkodjuk,hozzá adjuk a fűszereket, majd 4 dl vizet öntünk rá, és csumájával, héjával együtt addig főzzük, amíg teljesen szét nem fő. A fűszereket eltávolítjuk belölle, szitán átnyomjuk, és levével együtt másik edénybe tesszük. Rászórjuk a cukrot, és folytonosan kevergetve sűrűre főzzük. Ha elkészült beleöntjük a rumot és hagyjuk kihűlni.

Csokoládémáz

Elkészítés:
A csokoládét nagyobb darabokra vágjuk. A tejszínt a kikapart vanília magokkal felforraljuk. A felfőzött tejszínt a csokoládédarabokra, öntjük, és habverővel addig kevergetjük, míg a csokoládé teljesen fel nem olvad.

Narancsmártás

Elkészítés:
A mézet habzásig hevítjük, bele reszelünk egy egész narancs héját. Felöntjük 2-3 narancs frissen préselt levével. Beforraljuk mártás sűrűségűre, majd a tűzről levéve hozzá adjuk a cointreau-t.

Összealítás:
A kihűlt torta alapot vízszintesen három darabra szeljük. A lapokat megkenjük lekvárral, összeállítjuk, majd a külső részére is lekvárt kenünk. Az így összeállított tortát, rácsra helyezzük, leöntjük a csoki mázzal és 2-3 órára hűtőszekrénybe, rakjuk.

Címkék: csokoládé torta narancs naspolya

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr451509049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.03. 10:37:31

Ebben a receptben sikerült összehozni mindent, amit szeretek: étcsoki, marcipán, Cointreau. Naspolyát még nem ettem, egyelőre kipróbáljuk más lekvárral.
Birsalmára gondolok, ebből most van itthon egészen kiváló kistermelői gyártmány (Konczili és Papp, Kosdról). Mit szólsz hozzá?

Polimer · http://mediterrano.info/hu/mediterrano/mediterrano 2010.01.07. 18:46:24

@Hepci: Ez tulajdonképpen egy sacher torta, csak barack lekvár helyett naspolyával! Tehát ha más lekvárral próbálod ki, úgyis biztos jó lesz!