Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Új élmény - Borkóstoló Gere Attilával

2009.10.15. 22:20 | szabi(O_o) | 5 komment

Borkóstoló Sopronban

Alig vártam a következő borskóstolót, amire 2009. október 13-án került sor. Azért voltam izgatott, mert tudtam, hogy Gere Attila borait fogjuk ízlelni. Az esemény helyszínéül a soproniak által kedvelt Juventus Tanétterem szolgált. A borkóstolóra ismét a Natura Vinotékában lehetett jegyet venni, majd a szokásos időben 19:00-kor el is kezdődött. Gondolom, hogy Gere Attila neve mindenki számára ismerősen cseng, ezért bemutatásával nem is húzom az időt, hanem rátérek hivatásának gyümölcsére a boraira.

A következő borokat kóstoltuk:
1. Gere Olaszrizling 2008
2. Gere & Weninger Cuvée Phoenix 2007
3. Gere Cabernet Sauvignon 2007
4. Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2007
5. Gere- Weninger Tinta / Tempranillo 2006
6. Gere- Weninger Cabernet Franc Selection 2006
7. Gere KOPAR 2007
8. Gere SOLUS 2007

Miközben írtam ezt a bejegyzést, erősen gondolkodóba estem, hogy miként tegyem közzé élményeimet. Úgy értem, hogy én tisztelem a tudást mind a bor készítőiét, mind az elért eredményeiket, de hol vagyok én egy világjárt sommelierhez, vagy egy hivatásos borászhoz képest aki feltételezhetően nálam nagyobb tapasztalattal tudná bemutatni a kóstolt borokat... Arra jutottam, hogy igyekszem az érdekesebb pillanatokat feleleveníteni és olvasmányos formában közzétenni. A borok értelmezésében a chefem tudására támaszkodva ketten írtuk e rövid élménybeszámolót.

Az általunk kóstolt Olaszrizling, kellemes üde ízű, gyümölcsös reduktív bor. Melyben a tipikus olaszrizling jegyek kevésbé jelennek meg. Ahogy kóstoltam a háttérben némi citrus és a szőllő jellegzetes íze jelent meg. Az olaszringlinhez képest a keserű íz számomra árnyaltabban volt érzékelhető. Szerintem bevezetőnek ideális választás volt.

A következő bor a Gere & Weninger Cuvée Phoenix 2007. Ez egy tartályban erjesztett, majd közepes égetésű barrikhordóban 14 hónapon átt érlelődött bor. Ízét a kékfrankos, pinot noir, cabernet franc, merlot, syrah házasítása adja. Ez egy jó ár érték arányú bor, a gasztronómia ezért is nagyon kedveli.

Számomra úgy tűnt, hogy a jelenlévők a 3. bornál (Gere Cabernet Sauvignon 2007) kezdtek el elmerülni az ízekben, a kóstolás szépségeiben. Ez a Sauvignon számomra nagyon lágy volt és a tanninjai... :) is igen kellemesek. (Még az orromban is sokáig éreztem a kortyolást követően.) Ez egy jól sikerült bor.   

Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2007. E bor közepesen égetett barrikhordóban érett, 14 hónapon keresztül. Cseresznye, meggy, cabernet jegyekkel, kellemes illattal bír. Egészében hatásos, jól iskolázott, egyben lévő bort tisztelhetünk benne. Gere úr nagy hangsúlyt fektet a megfelelő hordó beszerzésére. Számára fontos, hogy a hordó dongái, lehetőleg olyan kocsánytalan tölgyből készüljenek, amik hegyen nőttek, nem pedig ártéri területen, mert az a fa amely ártérről származik, nem tesz majd jót a bornak... Továbbá a megfelelően kiválasztott hordó dongája is befolyásolja a bor tanninszerkezetét.
Kitért külföldi útjain nyert számtalan meglátásaira, pl. ...a hordó készítés kérdésében a hordó hővel történő kezelése során milyen fontos az állandó egyenletes hőbehatás, melyet szembeállított némely hazai hordókészítő szokásával. A hőkezelés mértékéről, medium --> vaníliás íz, medium pluszos --> kávés ízek, stb...
Kitért a mikro és makrooxidáció borra gyakorolt hatására, továbbá, hogy a szilikondugó használatával a makrooxidáció elkerülhetőbbé válik, ellenben a parafadugó használatával. Azonban a parafadugó használata hozzásegíti a bort az egészséges szellőzéshez a palackban. Ezért a borkészítés során kritikus kérdésé válik a megfelelő dugó kiválasztása, alkalmazása. Gondoljunk bele egy rossz dugó tönkreteheti a több éves munkánkat. Az a baj sok külföldi parafával, hogy a túltermelés és a kádakban történő mosás miatt az esetleges betegségek parafáról parafára kerülhetnek. Ezért is célszerű olyan dugót használni, amiről tudjuk, hogy folyó víz alatt történt a tisztítása. Ezekhez a tiszta parafa dugóhoz sokszor biztosítás is tartozik. (Ezt a pár sort a Weninger pincében /Balfon/ tett egyik látogatásom során halottam a dugókról.)

Gere- Weninger Tinta / Tempranillo 2006, a Tempranillo szőlőből készült bor. A fürtök sokszor az 1 kg-t is elérték, azért, hogy a szokásos hozamkorlátozást tartani tudják (70-80 dkg / tőke) "Sokszor a szőlő vállait és alját is vissza kellett metszenünk". Tempranillo vastag héjú szőlőfajta, amelyből sötét, hosszú életű borok készülnek. Rövid tenyészideje alkalmassá teszi arra, hogy zordabb éghajlatú vidékeken is termeszthessék. A tempranillo alkalmas tölgyfahordóban történő érlelésre, ez esetben a legszebb komplexitásban egyesíti a fa, a bőr, a dohány és az érett sötét gyümölcs jegyeit.

Gere- Weninger Cabernet Franc Selection 2006, a bor "Kicsit kávés jellegű."

"A borban a szépséget keresem... Azt, hogy tetszik-e vagy nem." - Mondta Attila.

E nedű közepes égetésű barrikhordóban érlelődött 19 hónapon keresztül. Tartalmas, zamatos, jól iható és jól érlelhető bor, mely a komoly, telt, de karakterükben frissebb, gyümölcsösebb vörösek kedvelőinek tökéletes választás. Itt kitért a DHC (Districtus Hungaricus Controllatus) fontosságára, amit ők a dombor nyomott üveggel szeretnének kihangsúlyozni. Aminek az emblémája egy kikerics lesz.

A 7. bor A Gere KOPAR 2007 volt. Nagyon ízlett. Számomra összetett íz világú. Nagyon összetett. "A Bordói borok voltak az etalonok a készítés során." "Érdekes íz játékot biztosít a kis és nagyhordóban történő érlelés együttesen..." Kopár a dűlő neve. Az eredetvédelem, miatt lett KOPÁR-ból --> KOPAR. A 2006-os évjárattal azonos összetételű, de sűrűbb, összetettebb bor. Merlot (40%), cabernet franc (50%) és cabernet sauvignon (10%) házasítása. Tartályban történő erjesztést követően 16 hónapig, médium égetésű 225 literes barrique hordóban érlelték. MAGYARORSZÁG EGYIK CSÚCSBORA!

A 8. bor A GERE SOLUS 2007. CSODÁLATOS ÍZ ÉS HARMÓNIA JELLEMZI!!! A Kopár-dűlőn termett merlo-ból származik a Solus. A 2007-es évjárat tartályban erjedt, majd 16 hónapon át közepes égetésű barrik hordóban érett. Csak kiemelkedő évjáratokban készül!!! (2000, 2002, 2004, 2007) A Solus elnevezés a bor egyediségére utal. Jelenti: A név egy bölcsész házaspártól származik, akik egy borkóstoló után Gere úr névválasztási panaszait orvosolandó 5 különböző elnevezést ajánlottak a remekműnek. Amik közül az egyik a Solus volt. "sol" --> nap "solus" --> napsütés. Gere úr olvasatában ez a következőként hangzott: "A napsütés hatására lett egyedi ez a bor."

Ugyan ez AZ ISTENI NEKTÁR a világ számos pontján (Bécs, Zürich, Los Angeles, stb..) vak kóstoláson több alkalommal még a Petrus-t is megelőzte!!!

Ezek után feltettük a kérdést Gere úrnak, hogy akkor miért nem szerepel a világpiacon a Solus. Válasza ez volt: "A nagy borok világa nagyon zárt közösség, ezért ha "kézen fogva" nem kísér be minket egy vezető bor képviselője, akkor szinte esélyünk sincs oda bejutni."

Írta és szerkesztette:
 Sárközi József (executive chef)
 Kovács Szabolcs (commis de cuisine)

 

Címkék: gere attila élmény borkóstoló

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr81452930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Izbolygo 2009.10.16. 08:34:57

Gere Solus: abszolút kedvenc!
Minden születésnap, fontos családi ünnepünk koronája. Csukott szemmel, csendben...

CS.T. · http://gasztronautakft.hu 2009.10.24. 10:08:31

Kedves Polimer!

Egy régebbi Gere borvacsorám menüsorát adom ajándékba! Rozéval indultunk és a Kopárral fejeltük meg a vacsorát.
Az Amuse-hoz új bor volt, ez nem szerepelt a menükártyán!

VÖRÖSTONHAL TATÁR KAPRIBOGYÓVAL, ÁFONYA DIPPEL ÉS LIME GLÁSSZAL
****
NASHIBAN SÜLT LIBAMÁJPÁSTÉTOM POLENTÁN, MÉZES FAHÉJAS PORTUGIESER MÁRTÁSSAL
****
RÓZSASZÍNRE SÜLT KACSAMELLFILÉ SÓS DIÓS METÉLTTEL ASZALT FÜGEMÁRTÁSSAL
****
BALZSAMECETES PÁCBAN ÉRLELT BÉLSZÍNDERÉK MANGALICASONKÁS PIRÍTÓSON,
PADLIZSÁNKRÉMMEL TÖLTÖTT ZÖLDSÉGEKKEL, CABERNET- VARGÁNYAMÁRTÁSSAL
****
KORIANDERES CSOKOLÁDÉTORTÁCSKA RÓZSABORSSAL ÍZESÍTETT NARANCSRAGUVAL
****

Polimer · http://mediterrano.info/hu/mediterrano/mediterrano 2009.10.24. 11:21:25

Köszi! Ez a borkóstoló, még Debrecenben volt?

CS.T. · http://gasztronautakft.hu 2009.10.25. 08:15:27

Így van, láthattad a hejszakácsokon is a beszámolót!
A menü végén mindig kaptak grátiszban, a visszakóstoláshoz egy kis sajtot, gyümölcsöt!

Passionata 2012.07.24. 19:40:13

Solusbol letezik 2006os is.
süti beállítások módosítása