Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

december 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Vaníliás kovászolt tormalevél velouté (krémleves)

2009.09.30. 18:16 | szabi(O_o) | 6 komment

Hozzávalók:
8dl csirkealaplé
0,5 dl tejszín
1 rúd vanília
kovászolt tormalevél*

Betét:
cider
cékla
fél csillagánizs
2-3 db szegfűszeg

Elkészítés:
A vaníliát az alaplében felfőzöm, majd tejszínnel dúsítom. A kovászolt tormalevelet hozzáadom, turmixolom és sűrű szövésű szitán átszűröm.

Betét:
A hámozott céklát batonokra vágom és ciderben fűszerekkel együtt készre főzöm. -Tálalásnál a levesre frissen reszelt tormát rakok.

 

Kovászolt torma levél

hozzávalók:
pár szál zöld kapor
leforrázott tormalevelek
1-2 vékonyabb szál torma
2-3 gerezd héjában tört fokhagymagerezdet
10-15 szem egész fekete borsot
2-3 babérlevél
pár szem szegfűbors
egy vastag szelet fehér kenyér
literenként 3 dkg só

Elkészítés:

Érlelés:

A megtisztított, kierezett tormaleveleket sós (esetleg enyhén ecetes) vízben blanzsírozuk, leszárítjuk. Ezután edénybe rakjuk és sós forró vízzel leöntjük, hagyjuk kihűlni, majd a leveleket kivesszük, leöblítjük és tiszta edénybe rakjuk. Langyos vízzel felöntjük és szoba-hőmérsékletű, árnyékos helyen 2-3 napig érleljük.

Kovászolás:

Tiszta befőttes üveg aljára rakunk pár szál kaprot, majd erre az érlelt torma levelet. Ezután a torma levélre rakjuk a fűszereket: torma, 2-3 gerezd héjában tört fokhagyma, 10-15 szem egész bors, 2-3 babérlevél, pár szem szegfű bors. A tetejére rakunk pár szelet kenyeret. Ezután felforralunk annyi vizet mint a befőttes üvegünk űrtartalmának a fele, literenként hozzá adunk 3 dkg. sót és ha langyosra hűlt a kenyéren keresztül bele öntjük az üvegbe. Kitesszük a napra és hagyjuk 4-5 napot kovászolódni.

 

*= ötlet - Adorjányi Máriusz: http://hunocu.blogspot.com 

Címkék: vanília kovászolt tormalevél velotute

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr131418764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2009.10.01. 04:48:08

Érdekes ízkombináció, felvettem a "várólistámra", előbb-utóbb kipróbálom:-).
Az elnevezésben betűcsere történhetett, mert helyesen VELOUTÉ, nem velotué.

Polimer · http://mediterrano.info/hu/mediterrano/mediterrano 2009.10.01. 08:30:22

Köszi, javítva! Gyönyörű ízjáték a szúróstól a lágyig, az édeskés/gyümölcsöstől a kovászolt/savanykásig. Viszont nagyon figyelni kell az arányokra, mert könnyen felborul és elveszik a harmónia.

beatbull · http://www.kiserletikonyha.hu 2009.10.01. 08:49:59

Nagyon izgalmasan hangzik, nagyon szeretem a vaníliát sós ételekben! Tormalevelekre rákérdezek a piacon, mert még sose láttam.

Polimer · http://mediterrano.info/hu/mediterrano/mediterrano 2009.10.01. 09:52:14

@beatbull: Ha szólsz előre a zöldségesednek, biztos hoz neked! Egyébként lehet előre elkészítve is kapni (bár ezt csak úgy mondták, én még nem találkoztam vele). A színe ennél még harsányzöldebb is lehet, csak én (feledékenységből) egy kicsit tovább kovászoltam a leveleket.

Márkaséf · http://nyarspolgar-bbq.blog.hu 2009.10.05. 11:59:58

A mindenit! Igazán megtisztelő, hogy ihletet adott a HuNoCu, és főleg, hogy ilyen komolyan dolgoztál vele. Tetszik a blogod, szimpatikus, hogy egy keményen dolgozó szakács szinten tartja a szakmai éhségét, és keresi a kihívásokat!
Amúgy vaníliasó nálam mindig van kéznél: a desszertkészítésből megmaradt, kibelezett vaníliarudakat finom tengeri sóban érlelem, csatos befőttesüvegben. Fantasztikus ízesítő, sós-édes ételekhez egyaránt.

Polimer · http://mediterrano.info/hu/mediterrano/mediterrano 2009.10.05. 18:25:47

@Márkaséf: Köszi! Szerintem Te is tudod, hogy egy jó szakácsnak muszáj folyamatosan fejlődnie, az új dolgokat keresnie! Csak az állandó kísérletezéssel és tanulással lehetünk valakik ebben a szakmában! Nekünk ez hivatás és nem munka!! A feleségem és a környezetem egy kicsit bolondnak tart, hogy ez tölti ki a napjaim 90 %-át, de nem baj! Szerencsés ember vagyok, a munkám a hobbim!