Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Házi kenyér

2009.08.17. 05:38 | szabi(O_o) | Szólj hozzá!

Házi kenyerek
 Diós hagymás kenyér
 Szezámmagos kenyér


Hozzávalók:
kb. 2 x 0,51kg-os házi kenyerekhez

Alaptészta:
0,75 kg fehér kenyérliszt
0,25kg teljes kiőrlésű liszt
1 db (5dkg) élesztő

1,5 dl tej
1 ek. cukor
4-5dl víz

10 dkg dió
1 fej lilahagyma
10 dkg szezámmag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elkészítés:

Alaptészta:
Egy keverőtálba teszem a kétféle lisztet és a kovászt (kézmeleg tejbe morzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot és egyneműsítés után egy ek. lisztet hintek a tetejére), majd összegyúrom és meleg hejen egy tiszta konyharuhával letakarva pihentetem.
A tésztát később mégegyszer átdolgozom, majd újra pihentetem.
Harmadik alkalommal teszem hozzá a sót, hogy ne "ölje meg" az élesztőt.
Majd a jelleget adó anyagokkal együtt elkészített kenyereket kiformázom, "lisztezett sütőlapra" helyezem, vizze áttörlöm és sütés előtt még egy kicsit pihentetem.
170ºC-on 30-35 perc alatt készresütöm, majd vizezett konyharuhával letakarom (hogy az állaga megfelelő legyen szeletelésnél) és ha kézmelegre lehült szelhetem is.

Diós hagymás házi kenyér
Az alaptésztába a (harmadik átdolgozás alkalmával) gyúrom össze a jelleget adó anyagokkal, a kb. maroknyi dióval és nagyobb darabokra vágott lilahagymával.

Szezámmagos házi kenyér
Az alaptésztába a (harmadik átdolgozás alkalmával) dolgozom bele a jelleget adó anyaggal, a kb. maroknyi szezámmaggal.

Címkék: dió kenyér hagyma kovász szezámmag

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr411314222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.