Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Roston sült vadlazac filé tejszínes capris mártással forgatott pappardellével

2010.01.07. 18:14 | Polimer | 3 komment

Vadlazac

Hozzávalók (4 fő):
600 g. vadlazac (mi Ír vadlazacot használtunk, ha halványabb lenne a színe, mint a tenyésztetté az nem hiba)
olívaolaj

frissen őrölt bors

Mártás

Hozzávalók (4 fő):
4 dl hal alaplé
2 dl tejszín
vaj
kapri
kapor


Pappardelle

Hozzávalók:
1 kg. TL-50 liszt (tésztaipari liszt)
12 tojás

olívaolaj

Vadlazac

Elkészítés:
A lazacot méretre vágom, formázom, szárazra törlöm, sózom, borsozom és pár percet szoba hőmérsékleten, pihentetem.  Ez segíti a sütést, fontos hogy a halam szobahőmérsékletű legyen, mivel így sokkal könnyebben tudom szaftosra sütni. A bőrét levághatom, külön ropogósra süthetem vagy el is, dobhatom. Ha bőrével sütjük mindig, a bőrös oldalával lefelé kezdem a sütést. A lazac méretétől függően a bőrös oldalon 3-4 perc a bőr nélküli oldalon 1-2 percig pirítom. Ha bőr nélkül sütöm 2-3 perc mindkét felén. Ez után 140-160 fokra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt befejezem a halam. A végén vajat dobok rá és meleg helyen tartom tálalásig.

Mártás

Elkészítés:
A serpenyőbe, amiben a halat elősütöttem egy darab vajat dobok, hozzá adom az előzőleg összevágott kapribogyót, és rövid ideig átpirítom.  Felöntöm hal alaplével és tejszínnel, addig forralom, míg be nem sűrűsödik, megkóstolom, és ha szükséges sózom, illetve frissen facsart citrommal kiemelem az ízeket.
A megfőtt pappardellét ebbe a mártásba forgatom, és rövid ideig átforralom. Tálaláskor parmezánnal és frissen vágott kaporral „díszítem”.

Pappardelle

Elkészítés:
A lisztet átszitálom. A kupac közepébe ütöm a tojásokat, sózom, és egynemű tésztává gyúrom, ha az állagát nem találom megfelelőnek, akkor olívaolajjal lazítom. Folpackba csomagolom és legalább fél órára a hűtőszekrénybe, teszem. Ezután kinyújtom, majd formára vágom. Felakasztva kiszárítom, vagy mint ahogy mi tesszük, fagyasztom (mi azért fagyasztjuk, mert így nem veszít a nedvesség tartalmából, és sokkal gyorsabban megfő).

Címkék: pappardelle vadlazac kapri

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr51601834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.08. 00:29:33

Na, ezt is kimásolom a receptfájlomba...
Ez már kastélyszállóbéli fogás lesz? Hamarosan megyünk kiállításra Bécsbe, ha javul az idő. Nagycenken vacsorálnánk hárman, ráadásul szeretnélek meginterjúvolni is...

Polimer · http://mediterrano.info/hu/mediterrano/mediterrano 2010.01.08. 10:29:06

@Hepci: Nem, ezek még a régi ételek! Várlak bennetek! Elküldöm magánba a számom, hogy tudjam mikor érkeztek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.08. 10:36:44

Polimer: köszi! Hívlak, mielőtt beesünk. És tényleg szeretnék egy 'komoly' interjút is csinálni evés előtt vagy után, Gyuláék felkérésére.
Én: 20-9880587
süti beállítások módosítása