Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Mángold velouté, fekete retekkel és fürjtojással

2009.11.16. 11:20 | szabi(O_o) | Szólj hozzá!

Hozzávalók:

Mángold velouté:
8 dl. csont alaplé
1 dl. tejszín
40-50 dkg. mángold levél
2-3 gerezd fokhagyma
1 fej mogyoró hagyma
2-3 db. nagyobb burgonya
vaj

bors

Betét:
adagonként 2-3 db. batonra vágott fekete retek
fürjtojás
chili szálak
vaj
babérlevél
ecet

 

Elkészítés:

Mángold velouté:

A kierezett mángold leveleket blanzsírozzuk (forrázzuk), majd jeges vízben lehűtjük, hogy a színe megmaradjon. Egy edényben vajon lepirítom a mogyoró hagymát, bele teszem a kockára vágott burgonyát és csont alaplével felöntöm, fűszerezzem és lassú forralással, addig főzöm, míg a burgonya meg nem puhul. Hozzá adom a blanzsírozott mángold levelet, botmixerrel pépesítem, szitán áttöröm majd tejszínnel, lágyítom.

Betét:

A fekete retekből batonokat vágok és egy forró serpenyőben vajon roppanósra, pirítom.
A fürjtojást egy babérleveles, ecetes forrásban, lévő vízben „buggyantom*”. A színek miatt vörös chili szálakkal dekorálom. (Szerintem ízben is párosítható a mángoldhoz.)


*Buggyantott vagy bevert tojás:
Egy megfelelő lábosban vizet forralok, amelyhez sót, ecetet és fűszereket (általában a fűszerek ahhoz az íz világhoz tartoznak, amihez a tojást adom) adok. A friss tojásokat óvatosan feltöröm, és egy pohárba teszem, majd a forrásban, lévő vízben kanál segítségével „örvényt” hozok létre. Egészen közelről óvatosan bele engedem a tojást, ha kell kanálsegítségével a fehérjét a sárgájához, igazítom. A lassú főzést kb. 3 percig, folytatom.

Címkék: velouté fekete retek mángold fürjtojás

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr191523766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása