Szarvaspástétom
Hozzávalók:
40-50 dkg. szarvashús
1 vörös hagyma
tejszín
vad alaplé
konyak
boróka bogyó
babér levél
zselatin
Birs kompót
Hozzávalók:
3-4 birsalma
2-3 szegfűszeg
juharszirup
1 rúd fahéj
1 szem csillagánizs
1 babérlevél
fél citrom leve és két citromkarika
Hagymalekvár
Hozzávalók:
0.75 kg. sáfrányhagyma (mogyoróhagyma)
2-3 dl. csirke alaplé
vaj
só
balzsamecet
kakukkfű
gesztenyeméz
Szarvaspástétom
Elkészítés:
A húst nagy lyukú darálón ledaráljuk. A hagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a húst, fűszerezzük, felöntjük alaplével és puhára pároljuk. A végén konyakot öntünk hozzá, majd az alkoholt elforraljuk. Botturmixal pépesítjük, tejszínnel lazítjuk, ha szükséges zselatint teszünk bele és formában dermesztjük.
Birs kompót
Elkészítés:
A birsalmát hámozzuk és az igényeinknek megfelelő nagyságúra daraboljuk. Az oxidáció elkerülése véget citromos vízbe tesszük. Megfelelő mennyiségű vizet melegítünk, ebbe tesszük a fűszereket és a hámozott birsalmát. Nagyjából 25-30 perc alatt készre főzzük. A fűszereket eltávolítjuk, befőttes üvegbe töltjük és hűtőszekrényben tároljuk.
Hagymalekvár
Elkészítés:
A hagymát vajon lepirítjuk, hozzáadjuk a mézet, a fűszereket és a balzsamecetet. Rövid ideig pároljuk, majd felöntjük alaplével. Kis lángon addig főzzük, míg be nem sűrűsödik és a hagyma enyhe színt, nem kap (karamellizálódik). Ha ezután még mindig nyers hagyma íze van, akkor adjunk még hozzá egy kis vizet és főzzük tovább.
Utolsó kommentek