Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csipkebor - A megígért recept

2009.10.09. 23:00 | szabi(O_o) | 2 komment

Az interneten több recept is kering a bor készítéséről, többet is megnéztem... Aztán ismerőseimhez fordultam segítségért inkább, mert nagy különbségek voltak a hozzávalók és az elkészítés terén is. Végül az egyik edzőtársam elmodta, hogy családjával már többször készítettek csipkebort. Azt tanácsolta, hogy élesztőt ne tegyek a borhoz, mert a végén lesz egy nemkívánt mellékíze. Továbbá azt tanácsolta, hogy lehetőleg üvegbe forrjon ki a hecsedli, mert ha műanyagba teszem, akkor is kialakulhat egy nemkívánt mellékíz... A tanácsát megfogadva láttam neki gyümölcsbort készíteni.

Hozzávalók:
2 kg csipkebogyó
2 kg cukor
4 l víz

  

Elkészítés:
A csipkebogyót olyan helyről gyűjtsük be, ahol tiszta, háborítatlan a környezet.
A hecsedlit mossuk át, majd szárát, csumáját vágjuk le és hosszában vágjuk ketté a termést. Tiszta uborkás üvegbe egyenlően osszuk el a terméseket. Majd forraljunk vizet és oldjuk fel benne a cukrot, ha langyosra hűlt, akkor az üvegekbe öntjük. Az üvegek száját tiszta ruhával fedjük le. Szobahőmérsékleten tartva az erjedés gyorsabban kb. 3-5 hűvösebb helyen kb. 5-10 hét alatt lezajlik. Nagyon figyeljünk oda, hogy olyan helyen forrhasson a nedünk, ahol a keletkező gázokat nem lélegezzük be! (szénmonoxid) Miutánn kiforrt, leszűrjük, üvegekbe töltjük, ledugaszoljuk és sötét helyen (pl.: kamra, pince) tovább érleljük, pihentetjük. Innentől már fogyasztható, de minél tovább áll, annál jobb lesz az íze.

Címkék: bor csipkebogyó csipkebor

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr311438831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

János Halász 2014.09.15. 19:53:07

Régebben már készítettem,hasonlóképpen!
Nagyon izletes!

Ferenc Nemeth 2017.01.09. 12:05:54

Az idő lejárt de még kicsit buborékos leszűrjem -e üvegekbe ? Ha lezárom akkor a nyitásnál ki lövell ,így jártam már más esetben . Ha várok vele megsavanyodhat ??????
süti beállítások módosítása