Hozzávalók:
8dl csirkealaplé
0,5 dl tejszín
1 rúd vanília
kovászolt tormalevél*
Betét:
cider
cékla
fél csillagánizs
2-3 db szegfűszeg
Elkészítés:
A vaníliát az alaplében felfőzöm, majd tejszínnel dúsítom. A kovászolt tormalevelet hozzáadom, turmixolom és sűrű szövésű szitán átszűröm.
Betét:
A hámozott céklát batonokra vágom és ciderben fűszerekkel együtt készre főzöm. -Tálalásnál a levesre frissen reszelt tormát rakok.
Kovászolt torma levél
hozzávalók:
pár szál zöld kapor
leforrázott tormalevelek
1-2 vékonyabb szál torma
2-3 gerezd héjában tört fokhagymagerezdet
10-15 szem egész fekete borsot
2-3 babérlevél
pár szem szegfűbors
egy vastag szelet fehér kenyér
literenként 3 dkg só
Elkészítés:
Érlelés:
A megtisztított, kierezett tormaleveleket sós (esetleg enyhén ecetes) vízben blanzsírozuk, leszárítjuk. Ezután edénybe rakjuk és sós forró vízzel leöntjük, hagyjuk kihűlni, majd a leveleket kivesszük, leöblítjük és tiszta edénybe rakjuk. Langyos vízzel felöntjük és szoba-hőmérsékletű, árnyékos helyen 2-3 napig érleljük.
Kovászolás:
Tiszta befőttes üveg aljára rakunk pár szál kaprot, majd erre az érlelt torma levelet. Ezután a torma levélre rakjuk a fűszereket: torma, 2-3 gerezd héjában tört fokhagyma, 10-15 szem egész bors, 2-3 babérlevél, pár szem szegfű bors. A tetejére rakunk pár szelet kenyeret. Ezután felforralunk annyi vizet mint a befőttes üvegünk űrtartalmának a fele, literenként hozzá adunk 3 dkg. sót és ha langyosra hűlt a kenyéren keresztül bele öntjük az üvegbe. Kitesszük a napra és hagyjuk 4-5 napot kovászolódni.
*= ötlet - Adorjányi Máriusz: http://hunocu.blogspot.com
Utolsó kommentek