Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

szeptember 2017
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Tonkabab

2009.07.12. 02:11 | szabi(O_o) | 4 komment

Tonkabab

Mi az a tonkabab?
Brazília, Venezuela, Niggeria és Guyana területén lévő tonkafák termésének a magja.  A magvak kívülről fekete színűek, bab alakúak és rendkívüli aromatikus illatot bocsátanak ki magukból. A mag kumarint* tartalmaz, ezért az Egyesült Államokban gasztronómiai célokra történő felhasználása tiltott.

Egy lenyűgöző fűszer!!!
Összetett ízvilággal rendelkezik. Kellemes illatában megjelenik a vanília, szegfűszeg, ánizs, dohány és még a mandula is. Leggyakrabban krémek, csokoládés desszertek illatosítója, de sós ételekben is megjelenhet. (Ugyanúgy reszeljük, mint a szerecsendiót.)

 

*Mi a kumarin?
A kumarin egy természetes aromaanyag. A kumarint tartalmaz pl.: levendula, ceyloni fahéj, cassia fahéj, szagos müge, stb... Felhasználják a gasztronómiában, kozmetikában /luxusparfümök/, gyógyászatban /ödémák (vizenyők), trombózisok (vérrögök) kezelésére, véralvadási hajlam csökkentésére/.
Az 1950-es években állatkísérletben az USA-ban toxikusnak találták a kumarint, mivel nagy mennyiségben májkárosodást és vérzékenységet okozhat. Ezért a 70-es években az egész világon betiltották a mesterségesen előállított kumarin aromák élelmiszerekhez való szándékos hozzáadását.
Bizonyos ételízesítésre használt növényfélék (elsősorban fahéj) azonban természetes formájukban is nagy mennyiségben tartalmazzák.

 

 

 

Az élelmiszerjogi szabályozás 2 milligramm kumarin jelenlétét engedélyezi 1 kg élelmiszerben, bizonyos speciális termékekben (pl. rágógumi, szeszes italok) ennél több is engedélyezett!!!
( Forrás: Magyar Élelmiszer-bisztonsági Hivatal honlapja: http://www.mebih.gov.hu/ )

Címkék: fűszer tonkabab kumarin

A bejegyzés trackback címe:

http://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr931241219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2009.09.14. 06:15:42

Kedves Polimer,
Itthon hol lehet tonkababot beszerezni?
A válaszát előre is köszönöm,
Gabojsza
gabojszakonyhaja.blogspot.com/

Polimer · http://mediterrano.info/hu/mediterrano/mediterrano 2009.09.14. 10:04:39

Mi Bécsben vesszük. De írtam neked e-mailt. :)

demura-szan 2010.04.12. 17:35:19

nagyon jo jegkremkent, nagyon finom, enyhe vanilia-jellegu ize lesz.

Gabika75 2012.06.20. 09:27:04

Én az Új Udvarban található fűszeresnél találtam :) Fűszerszény.