Tonkabab
Mi az a tonkabab?
Brazília, Venezuela, Niggeria és Guyana területén lévő tonkafák termésének a magja. A magvak kívülről fekete színűek, bab alakúak és rendkívüli aromatikus illatot bocsátanak ki magukból. A mag kumarint* tartalmaz, ezért az Egyesült Államokban gasztronómiai célokra történő felhasználása tiltott.
Egy lenyűgöző fűszer!!!
Összetett ízvilággal rendelkezik. Kellemes illatában megjelenik a vanília, szegfűszeg, ánizs, dohány és még a mandula is. Leggyakrabban krémek, csokoládés desszertek illatosítója, de sós ételekben is megjelenhet. (Ugyanúgy reszeljük, mint a szerecsendiót.)
*Mi a kumarin?
A kumarin egy természetes aromaanyag. A kumarint tartalmaz pl.: levendula, ceyloni fahéj, cassia fahéj, szagos müge, stb... Felhasználják a gasztronómiában, kozmetikában /luxusparfümök/, gyógyászatban /ödémák (vizenyők), trombózisok (vérrögök) kezelésére, véralvadási hajlam csökkentésére/.
Az 1950-es években állatkísérletben az USA-ban toxikusnak találták a kumarint, mivel nagy mennyiségben májkárosodást és vérzékenységet okozhat. Ezért a 70-es években az egész világon betiltották a mesterségesen előállított kumarin aromák élelmiszerekhez való szándékos hozzáadását.
Bizonyos ételízesítésre használt növényfélék (elsősorban fahéj) azonban természetes formájukban is nagy mennyiségben tartalmazzák.
Az élelmiszerjogi szabályozás 2 milligramm kumarin jelenlétét engedélyezi 1 kg élelmiszerben, bizonyos speciális termékekben (pl. rágógumi, szeszes italok) ennél több is engedélyezett!!!
( Forrás: Magyar Élelmiszer-bisztonsági Hivatal honlapja: http://www.mebih.gov.hu/ )
Utolsó kommentek