Igényes szakács /gasztronómia/

Kedves Látogató! Ez egy folyamatosan bővítés alatt álló gasztronómiai recept és élménygyűjtemény. E blogon keresztül igyekszünk az ízek, ínyencségek világába nagyobb bepillantást engedni. Mivel hobbink a hivatásunk is egyben, garantálhatom, hogy soha nem fogunk kifogyni a témákból. Jó böngészést kívánunk! Üdv.: Kovács Szabolcs (commis de cuisine) és Sárközi József (executive chef)

Indafotó - saját képek

Utolsó kommentek

Friss topikok

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tejfölös rókagomba terrine, aszaltparadicsomos jégsalátán, diós házi kenyérrel

2009.07.11. 15:39 | szabi(O_o) | Szólj hozzá!

Tejfölös rókagomba terrine, aszaltparadicsomos jégsalátán, diós házi kenyérrel
 


Hozzávalók:
4 személyre

Rókagomba terrine:
200 g. Rókagomba
200 g. tejföl
1 kisebb mogyoró hagyma
só, bors
2 szál kakukkfű
0-25 g. zselatinpor vagy 2-3 lap zselatin
1-2 dl. világos vagy zöldség alaplé
4-5 g. dió

Elkészítés:
A rókagombát alaposan megtisztítjuk és méretöl függően három, vagy négy darabba vágjuk. A mogyoróhagymát kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a diót pár másodpercig, hagyjuk pattogni. Ezután belerakjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk és 2-3 percig, míg színt nem kap pirítjuk. A gomba egyharmadát kivesszük, és félre rakjuk mozaiknak. A maradék gombához hozzá töltjük az alap levet, és pár percig főzzük. Hő kiegyenlítéssel hozzáadjuk a tejfölt, felforraljuk, megkóstoljuk, és ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Az így elkészítetett tejfölös, rókagombás ragut, kézi mixerrel pürésítjük, belekeverjük a zselatint a mozaiknak félre rakott gombát és formában 2-3 órát, dermesztjük.

 
Diós házi kenyér:  kb. 1 kg. kenyérhez
150 g. dió
5 dl. tej
50 g. élesztő
0,5-1 dl. dióolaj

750 g. kenyérliszt vagy magas sikértartalmú liszt (bl 80)

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tej és kevés cukor hozzá adásával, meleg helyen felfutatjuk. Az élesztős tejet, a lisztet és a megfelelő mennyiségű olajat homogén hólyagos tésztává gyúrjuk. Meleg (kb. 30-40 Celsius fokos) helyre tesszük és legalább egy órán, keresztül kelesztjük. Közben a diót nagyobb darabokra aprítjuk és kevés dióolajon, megpirítjuk. A kelesztés után a pirított diót és a sót beledolgozzuk a tésztába és újra legalább egy órán, keresztül kelesztjük. Ha megkelt átgyúrjuk, cipót formázunk belölle és legalább 20 percen, keresztül pihentetjük. 180 Celsius fokra előmelegített sütőt alaposan belocsolunk vízzel, ebbe rakjuk a vizes ecsettel megkent kenyeret és sütőtől függően  30-40 percig sütjük. Ha elkészült nedves konyharuhával letakarjuk és legalább fél órát, pihentetjük.


Tálalás:
A jégsalátát falatnyi darabokra aprítjuk, hozzá keverjük az aszaltparadicsomot. Dióolajjal készült dresszinggel ízesítjük. A formából kiborított rókagomba terrine-t felszeljük, és a jégsaláta tetejére helyezzük. A kenyeret mellé kínáljuk.

Címkék: kenyér terrine

A bejegyzés trackback címe:

https://igenyesszakacs.blog.hu/api/trackback/id/tr881240494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása